"Яскраве світло казок Зірки Мензатюк"

                                                                                  Казка – це зерно, яке завтра проросте!

                                                                         А посівним матеріалом не можна нехтувати!

                                                                                            Зірка Мензатюк

Зірка Мензатюк народилася 21 жовтня 1954 року в селі Мамаївцях Кіцманського району Чернівецької області. Про свою домівку і сім’ю вона згадує так: «Моє рідне село, що розкинулося під самими Чернівцями, має гарну козацьку назву – Мамаївці. Колись воно належало славетному монастиреві – Манявському скитові. В Мамаївцях народилися й виросли всесвітньо-знаний співак Дмитро Гнатюк, художник Володимир Кокоячук, який був моїм дядьком, та ще багато вчених і митців. Хата, в якій я зростала, була найкращою в світі. І батьки мої були найкращі в світі».

Писати Зірка Мензатюк почала, коли навчалася у другому класі. Це сталося так: одного разу вчителька задала написати переказ «Ліс восени». Почавши писати про лисячу нору, яку бачила в лісі, про білочку, що збирала ліщинові горіхи, дівчинка продовжила розповідь про те, яким ліс стане взимку, коли його засипле сніг. Замість кількох рядочків переказ розтягнувся на цілих п'ять сторінок. І їй так сподобалося викладати на папері власну оповідь, що Зірка на цьому не зупинилася і написала ще й віршовану «Казку про кицю Мурку і дівчину Ганну», а в наступні дні — чимало віршиків. Однокласники чомусь не повірили, що дівчинка пише вірші сама, і стали говорити, що все те написав її прадід Олекса та й закопав, а вона викопала і видає за свої.

Закінчивши школу, Зірка вступила на факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Вступити до університету дівчині допомогли численні публікації її творів у газетах, перше місце на обласній олімпіаді з української мови і літератури та рекомендація Спілки письменників України, яку вона отримала як авторка-початківиця.

З 1988 року, перейшовши на творчу роботу, Зірка Мензатюк почала друкувати свої казки в журналах «Барвінок», «Соняшник», «Малятко», у закордонних журналах: «Веселка», який виходив у США, в однойменному журналі, що видають у Словаччині.

. У 1990 році видавництво «Веселка» випустило її першу книжку казок «Тисяча парасольок». Невдовзі в тому ж видавництві вийшла друга книжка «Арніка» (1993) — казка про найчарівніше зілля Карпат. У 1995 році Національна Спілка письменників України прийняла Зірку Мензатюк до своїх лав. У видавництві «Лелека» побачила світ книжка «Мільйон мільйонів сестричок» (1999).

З 1997 р. веде в дитячому журналі «Соняшник» рубрики «Храми України», «Фортеці України», «Щоб любити», «Щоденник мандрівника. Письменниця не оминула своєю увагою і храми Чернігова. Книжка Зірки Мензатюк про найвідоміші українські церкви та монастирі «Дива українських храмів» розповідає також і про визначні пам’ятки культової архітектури міста Чернігова.
У 2002 році Зірка Мензатюк подарувала юним читачам подорож у світ українського церковного мистецтва. Як спеціальний випуск журналу «Соняшник» книга "Наші церкви: історія, дива, легенди" стала справжнім відкриттям, адже письменниця в доступній для дітей формі розповіла про складну тему церковної архітектури, іконопису та історії українських святих. Багато легенд і переказів, зібраних у цій книзі, вперше побачили світ. Київ, місто легенд і казок, завжди надихав письменників. Не оминула ця тема і Зірку Мензатюк. Продовжуючи багатовікові традиції українського фольклору, вона створила власні казки про наше столичне місто.

Рік 2006 став особливо плідним для Зірки Мензатюк. Крім "Київських казок", читачі отримали можливість познайомитися з новими творами письменниці. Пригодницький роман "Таємниця козацької шаблі" та збірка казок "Казочки-куцохвостики" підтвердили її талант і здобули високі нагороди.


У 2007 році творчий доробок Зірки Мензатюк поповнився двома яскравими книгами. У "Катрусиних скарбах" письменниця запросила юних читачів у захопливу подорож світом українського народного мистецтва, розкриваючи перед ними багатство традицій та символів.

А в збірці "Як до жабок говорити" маленькі читачі разом з хлопчиком Іванком відкривали для себе дивовижний світ природи, навчаючись розуміти мову тварин і рослин.

У своїх казках Зірка пише про вічні цінності українського народу. У 2008 р. у видавництві «Школа» побачила світ її книжка «Макове князювання», в яку включено казки про наші свята, адже саме в них приховано багато казкового, чарівного!

От хоча б перетворення звичайного яєчка в красуню-писанку, що несе на собі чарівні знаки. Про неї письменниця розповіла в казці «Писанка». Або звичай справляти на Великдень обновки, про який нам нагадує вірш Тараса Шевченка «На Великдень, на соломі». Чому їх справляли? Що вони значили? Про це — казка «Молоданчик». Творчість Зірки Мензатюк відзначена низкою нагород, титулів та літературних премій.

Твори Зірки Мензатюк, як теплі сонячні промені, зігрівають дитячі серця, вселяючи в них любов до рідної землі. Її книги – це не просто розповіді, а справжні літературні перлини, що формують духовний світ юного читача. На думку письменниці, «… немає тем, які для дитини будуть недоступними чи заскладними для розуміння. Є складні форми їх подачі… Дитяча література повинна готувати малюка до майбутнього, до дорослого життя. І робити це просто й грайливо. Дитину треба навчити не лише читати та писати, а й будувати стосунки, долати труднощі та невдачі, вміти бути щасливою…»



Джерело: http://surl.li/mcxuov

Коментарі