ДЕНЬ ВИШИВАНКИ В БІБЛІОТЕЦІ


Щороку третього четверга травня святкуємо Всеукраїнське свято – День вишиванки. Воно покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. В цей день кожен українець може одягти вишиванкуі вийти в ній на роботу, в університет, школу, чи садочок.
Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.
«Ой, яка ж ти гарна, сорочка вишивана» під такою назвою бібліотекарі провели народознавчу годину учням 4- Б класу ЗОШ № 30.

Дітям розповіли про те, що вишивання – це давнє заняття людей в Україні, йому тисячі років. Люди вишивали чарівні рушники, які дарували потім своїм дітям у далеку і щасливу дорогу. На барвистих вишитих рушниках в Україні підносять дорогим гостям хліб, як найбільшу і найдорожчу святиню, бо хліб – це саме життя. 
Але найкращим оберегом була вишита сорочка, бо вона захищала не тільки тіло від хвороб, але й душу від злих духів. Традиційно в Україні сорочку вишивала мати для сина чи доньки, вкладаючи у цей виріб свою любов, думи, мрії і світлі надії, щоб йшли сини у складну дорогу життя з маминим благословенням сміливими і сильними, мужніми і відважними, справжніми українцями.


Також в День вишиванки з учнями ЗОШ № 30  2-В класу Ольга Швець провела надзвичайно цікавий майстер-клас з виготовлення квіткового кулону. 





Діти подякували талановитій майстрині за цікаво проведені зустрічі в бібліотеці!!!!!!!!!



.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу