ЧАРУЮЧИЙ ЖИВОПИС НИТКАМИ


День вишиванки в Україні відзначається в третій четвер травня. Цьогоріч у зв'язку з карантином, всі бажаючі зможуть поділитися фотографіями в національному вбранні у соціальних мережах. У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію.
 В Україні таким символом є вишиванка - своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами, символами та знаками. 
День вишиванки - поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. 
Історія Дня вишиванки Свято було засноване в Чернівцях у 2006 році. Студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонували ідею акції “Всесвітній день вишиванки” і прийшли одного дня в українському традиційному одязі. Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів і викладачів університету, але в подальші роки свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора по всьому світу, а також всі охочі підтримати Україну. 
5 цікавих фактів про вишитий одяг 

1. Вишиванка - це святковий, а не повсякденний одяг. У будні українці носили так звані "буденки" - непомітні сорочки, а на свята одягали багато вишиті сорочки. 

2. Вишивка наносилася насамперед із сакральною метою, як оберіг, захищаючи частини тіла, незакриті одягом. Деякі вишиванки спочатку створювалися як ритуально-обрядові. 

3. Своїми особливими вишиванками може похвалитися не тільки кожен регіон України, а навіть окремі села. Сорочки можуть відрізнятися фасоном, кольором, візерунком. 

4. Раніше вишивання було виключно жіночим заняттям. Традиційно, перш ніж почати вишивати, дівчина постилась, молилася і мила руки. Зараз вишивають не тільки жінки, а й чоловіки. 

5. Вишивка однієї сорочки може займати від двох тижнів до трьох років - в залежності від складності технік.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу